Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Μπομπότα Ζακυνθινή

Και πάλι στα κατοχικά χρόνια... Μία συνταγή από την γιαγιά μου, που πραγματικά αυτή η "πίτα" κατά έναν τρόπο, έθρεψε, και έσωσε πολύ κόσμο τότε... όσοι είχαν βέβαια να την φτιάξουν. Η συνταγή έχει παραλλαγές από σπίτι, σε σπίτι. Τρώγεται σαν πίτα στο φαγητό, σκέτη, αλλά γίνεται και γλυκιά.
Υλικά:
3 ποτήρια του νερού καλαμποκάλευρο (αλεύρι καλαμποκιού)
5 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι του νερού λάδι
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι σταφίδα κορινθιακή, (μαύρη)
1 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. δεντρολίβανο τριμμένο, ή κοπανισμένο στο γουδί
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το καλαμποκάλευρο και το χλιαρό νερό, και ανακατεύουμε με το σύρμα. 
  2. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσοχή να μην βράση και σφίξει πολύ.
  3. Μόλις γίνει χυλός, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, τα μπαχαρικά, την σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, και τέλος την σταφίδα. 
  4. Ανακατεύουμε καλά, και το αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Το κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστή.
Μυστικό:
Ζητήστε καλό καλαμποκάλευρο. Το γνήσιο και καλό καλαμποκάλευρο, είναι αρκετά κίτρινο όπως στη φώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF