Welcome to my blog. At this site you will find exclusively my own recipes. Choose your own language with the Translation.

Καλωσορίζω τα μέλη του blog μου. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε αποκλειστικά και μόνο, δικές μου συνταγές. Για οποιαδήποτε απορία, ή πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου στέλνοντας e-mail, στη φόρμα επικοινωνίας, ή να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από κάθε ανάρτηση.

Αν σας ενδιαφέρει να τοποθετήσετε το banner sintagespanos.blogspot.gr στη σελίδα σας, στείλτε μου e-mail για να σας στείλω τον κώδικα.

Κυριακή, Μαρτίου 02, 2014

Τουρσί

Υπέροχο αρωματικό σπιτικό τουρσί, (πίκλες). Φτιάξτε μόνοι σας γευστικό και πικάντικο τουρσί, εύκολα, απλά, γρήγορα, και οικονομικά. Κρατάει πάρα πολύ καιρό, και το έχετε όποτε θέλετε, με μηδαμινό κόστος.
Υλικά:
1 μεγάλο βάζο γυάλινο, ή και πλαστικό, που να κλείνει καλά, 4-5 λίτρων, ή 2-3 μικρότερους βάζους. Αποστειρωμένα.

Για το τουρσί:
1 μικρό κουνουπίδι, χωρίς φύλλα, (αν έχει και λίγο κορμό, ακόμα καλύτερα)
2 μέτρια καρότα
3 αγγουράκια, τα μικρούλια, ακαθάριστα με την φλούδα
15 ραπανάκια μικρά, χωρίς φύλλα
1 πιπεριά Φλωρίνης πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη
1 μεγάλο κλαρί σέλερι
Και ότι άλλο λαχανικό εποχής θέλετε, που να κάνει για τουρσί. Πράσινες μικρές πιπερίτσες, πράσινες ντομάτες, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, βολβούς, λάχανο, κρεμυδάκια μικρά στιφάδου, κ.λ.π.
Για αρωματικά:
500 γρμ. ξύδι λευκό
500-600 γρμ. νερό, (ανάλογα το ξύδι, και το πόσο ξιδάτο το θέλετε. Βασικά θέλει 1,100 με 1,200 λίτρα υγρό)
3 κουτ. σ. χοντρό αλάτι
μια χούφτα σχεδόν σέλινο χοντροκομμένο
τα φυλλαράκια από το κλαρί του σέλερι χοντροκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
15 κόκους μαύρο πιπέρι
1/3 κουτ. γλ. ρίγανη
1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή τσίλι, ψιλοκομμένη, (προαιρετικά)
Διαδικασία:
Πλένετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά καλά. Τα καρότα δεν τα ξύνετε, τα αγγουράκια όπως είναι με την φλούδα. Αφαιρείτε αν έχει το κουνουπίδι το κοτσάνι, το ξεφλουδίζετε, και το κόβετε μικρά κομμάτια.
Κόβετε το κουνουπίδι σε μέτριες φουντίτσες.
Τα καρότα σε μέτριες φετούλες στρογγυλές.
Τα αγγουράκια σε χοντρές φέτες στρογγυλές.
Τα ραπανάκια ολόκληρα, εκτός αν είναι πολύ μεγάλα, στη μέση.
Τις πιπεριές τις σχίζετε σε δυο ή τρεις κάθετες λωρίδες, και μετά σε κομμάτια 3 εκ. περίπου.
Το σέλερι, χοντροκόβετε τα φύλλα για μυρωδικά, και το κοτσάνι το κόβετε σε μέτρια κομματάκια 3 εκ. περίπου, για τουρσί.
Την πιπερίτσα την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια, διότι είναι καυτερή, και την προσθέτουμε μόνο για άρωμα, και γεύση.
Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, και το βάζετε σε δυνατή φωτιά να βράσει.
Μόλις βράσει, ρίχνετε τα μισά λαχανικά, και από την ώρα που θα πάρει βράση, μετράτε 2 λεπτά, και τα βάζετε σε τρυπητό να σουρώνουν.
Ρίχνετε και τα υπόλοιπα, αφού βράζει το νερό, και κάνετε την ίδια διαδικασία.
Βάζετε το ξύδι, το αλάτι, και το νερό σε μια κανάτα, ή καταρόλα. Ανακατεύετε καλά να λιώσει, και δοκιμάζετε στο πόσο ξινό, και αλμυρό σας αρέσει.
Ρίχνετε στο βάζο μισά από τα μυρωδικά, και από πάνω τα μισά λαχανικά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα μυρωδικά, και τέλος ρίχνετε τα υπόλοιπα λαχανικά. Γεμίζετε με το μίγμα ξυδιού.
Κλείνετε καλά το βάζο, και τον ανακινείτε καλά, αλλά απαλά. Απογεμίζετε με μείγμα ξυδιού αν χρειαστεί. Πρέπει να σκεπάζονται τα λαχανικά.
Κλείνετε καλά, και αφήνετε για ένα 24ωρο τουλάχιστον να δέσουν τα μυρωδικά με τα λαχανικά, ανακινώντας ενδιάμεσα μια-δύο φορές. Κατόπιν, είναι έτοιμο για να φάτε.
Βέβαια όσο μένει, τόσο καλύτερη γεύση, και άρωμα παίρνει το τουρσί. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε μετά το 48ωρο. Μην ξεχνάτε να ανακινείτε ελαφρώς που και που τον βάζο.
Μυστικό:
Αν δεν έχετε μεγάλο βάζο, διαμοιράστε το τουρσί σε μικρότερους βάζους.
Μπορείτε να προμηθευτείτε άδειους πλαστικούς βάζους, από το σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ της γειτονιάς, κ.λ.π. που είναι από ελιές, ή τουρσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google+ Followers