Welcome to my blog. At this site you will find exclusively my own recipes. Choose your own language with the Translation.

Καλωσορίζω τα μέλη του blog μου. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε αποκλειστικά και μόνο, δικές μου συνταγές. Για οποιαδήποτε απορία, ή πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου στέλνοντας e-mail, στη φόρμα επικοινωνίας, ή να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από κάθε ανάρτηση.

Αν σας ενδιαφέρει να τοποθετήσετε το banner sintagespanos.blogspot.gr στη σελίδα σας, στείλτε μου e-mail για να σας στείλω τον κώδικα.

Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2014

Λαγάνα παραδοσιακή σπιτική

Νόστιμη και μυρωδάτη σπιτική λαγάνα. Φτιάξτε μόνοι σας την λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα, εύκολα, απλά, με πεντανόστιμη γεύση.
Υλικά για 1 λαγάνα:
300 γρμ. αλεύρι σκληρό
200 γρμ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο
2 φλιτζ. τσ. χλιαρό νερό, (περίπου)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
2  κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
Για επάλειψη:
λίγο νερό με ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολάκι βάζουμε 1 φλιτζάνι ελαφρώς χλιαρό νερό, τη μαγιά, και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και την μαγιά.
3. Ανακατεύουμε με τα χέρια, προσθέτοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ώστε να έχουμε μια απαλή, και ελαστική ζύμη, αλλά να μην κολλάει. (Νερό ρίχνουμε όσο πάρει).Ζυμώνουμε με τις γροθιές μας πολύ καλά για 10 λεπτά. (Αν θέλουμε, όλη την διαδικασία αυτή την κάνουμε σε μεγάλο μίξερ με τον γάντζο, δουλεύοντας για 6-8 λεπτά).
4. Αλευρώνουμε λίγο τον πάτο της λεκάνης να μην κολλήσει η ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος, ή στο φούρνο ζεσταμένο στους 40-50 βαθμούς, για 40-45 λεπτά να φουσκώσει, θα διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Αφού φουσκώσει, ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και σε πάχος περίπου 2 εκατοστά, (υπ’ όψιν ότι θα φουσκώσει, και φυσικά ανάλογα το πόσο λεπτή, ή χοντρή την θέλουμε να γίνει). Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την λαμαρίνα, ή το ταψί του φούρνου,,και τοποθετούμε τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα χαρτί ψησίματος.
6. Αλείφουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο ανακατεμένο την επιφάνεια της ζύμης, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να κολλήσει. Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα. (Εάν θέλουμε).
7. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας, και την ξαναβάζουμε για 15-20 λεπτά σε ζεστό φούρνο, να φουσκώσει λίγο.
8. Όταν φουσκώσει, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες, ή για καλύτερα, με το πίσω μέρος ενός στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει).
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 C. βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ανάλογα το πόσο παχιές τις κάναμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google+ Followers