Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2014

Κιμαδόπιτα με πράσο

Μοσχομυρωδάτη αφράτη, κιμαδόπιτα με πράσα, και με τραγανό φύλλο σφολιάτας.
Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
5 πράσα μέτρια, κομμένα σε μέτριες ροδέλες
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
6-7 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1/2 νεροπότηρο κρασί λευκό
3 ντομάτες αποφλοιωμένες, περασμένες στο χοντρό του τρίφτη, (καλά γινωμένες)
1 καλή κουτ. σ. πελτέ ντομάτας, πάστα
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρυφαλλάκια
1 φύλλο δάφνης
αλάτι με προσοχή, διότι έχει τα τυριά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρμ. κεφαλοτύρι Δανίας τριμμένο, ή κάποιο άλλο αρκετά σκληρό τυρί
3/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
250 γρμ. σκληρή φέτα τριμμένη στα δάχτυλα
3 αυγά
2 φύλλα χωριάτικης ζύμης
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο ελαφρά τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ίσα να μαραθούν.
3. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο, και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα, και να πιει τα υγρά του.
4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα, και ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, όλα τα μπαχαρικά, και αλατοπιπερώνουμε.
Τέλος προσθέτουμε και τα πράσα, και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15΄ περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά εντελώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Προσθέτουμε την φρυγανιά, το μαϊντανό, το κεφαλοτύρι, και ανακατεύουμε καλά. Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, χτυπάμε τα αυγά, και τα ρίχνουμε στη φέτα. Ανακατεύουμε, τα προσθέτουμε στο κιμά, και ανακατεύουμε καλά.
6. Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί του φούρνου μας, τεντώνουμε δεξιά-αριστερά, λίγο το φύλλο μας να απλώσει. και το στρώνουμε στο ταψί.
7. Αλείφουμε το φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο, και αδειάζουμε τη γέμιση. Την στρώνουμε ελαφρά χωρίς να την πιέζουμε, και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, αφού το τεντώσουμε και αυτό λίγο. Αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, και ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό. Χαράζουμε απαλά το φύλλο σε μερίδες.
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 15΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Σερβίρει 15 μερίδες.
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την μισή δόση, για ένα μικρότερο ταψί, ή για στρογγυλό ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF