Δευτέρα, Οκτωβρίου 06, 2014

Μοσχαράκι λεμονάτο με λαχανικά και αγκινάρες

Ένα καταπληκτικό πιάτο για τους λάτρεις του λεμονάτου. Μοναδική γεύση σε συνδυασμό από λαχανικά, πορτοκάλι, και ούζο. Μαζί με τα μπαχαρικά που δένουν στη γεύση, δίνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά για 4 μερίδες:
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 κλό μοσχαράκι τρυφερό, ελιά, σπάλα κ.λ.π..
4-5 αγκινάρες
διάφορα λαχανικά, όπως: άγρια ραδίκια, καυκαλίθρες, ζοχοί, κ.λ.π. δοσολογία; με το μάτι για 3 μερίδες..
2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 πράσο μικρό, ή μισό αν είναι μεγάλο, χοντροκομμένο
1 χούφτα άνηθο χοντροκομμένο
1 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό, ή αρκετά ψιλοκομμένο
χυμό από 4-5 λεμόνια
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι ούζο
1/2 κουτ. γλ. κόλιανδρο, (μπαχαρικό, ή αν έχετε λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο)
2-3 γαρυφαλλάκια
αλάτι - πιπέρι
2-3 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ για δέσιμο σάλτσας
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας, και κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το άνηθο, και το πράσο.
  2. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα φύλλα, και τις κόβουμε στα τρία. Τις βάζουμε στο λεμόνι να μην μαυρίσουν.
  3. Κόβουμε σε μπουκιές το μοσχαράκι, και το σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε ένα μεγάλο νταβά. (η κατσαρόλα δεν μας βολεύει και τόσο). Το βγάζουμε, και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
  4. Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε τις αγκινάρες, και κατόπιν ρίχνουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, και το πράσο. Αφού μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, και το τζίντζερ, να μαραθούν και αυτά καλά.
  5. Αφού μαραθούν, προσθέτουμε το μοσχαράκι μας, και κατόπιν το ούζο. Ανακατεύουμε ελαφρώς για 1-2 λεπτά, και ρίχνουμε τους χυμούς και ανάλογο νερό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, και αλατοπίπερο. 
  6. Αφήνουμε να βράση καλά σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Θέλουμε να έχει υγρά το φαγητό μας.
  7. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, διαλύουμε σε ένα ποτήρι κρασιού κρύο νερό το κόρν φλάουρ, και το αδειάζουμε στο φαγητό. (Θέλουμε μια σχετικά αραιή σάλτσα, και όχι πολύ πηχτή, γι' αυτό κανονίζουμε με το μάτι πόσο κόρν φλάουρ θα βάλουμε.
  8. Ανακατεύουμε για ένα δύο λεπτά να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και σερβίρουμε το φαγητό μας.
Tips:
  • Τα λαχανικά τα υπολογίζουμε με το μάτι για 3 μερίδες περίπου, διότι μαζί με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, και το πράσο, θα βγουν 4 μερίδες.
  • Μπορεί και να μην χρειαστεί να δέσουμε την σάλτσα. Αυτό εξαρτάτε από το πόσο έχει δέση από μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF