Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2013

Αυγά με ντομάτες, (Ζακυνθινό)

Ένα υπέροχο Ζακυνθινό πιάτο. Ένα απλό, φτηνό, λιτό φαγητό, που.. αξίζει όσο τίποτα άλλο στο κόσμο. Πιστέψτε με, μπροστά σε αυτό το φαγητό, βάζω πέρα πολλά πιάτα. Λέμε για ακριβά πιάτα, όπως π.χ. μερικοί τρελαίνονται για αστακομακαρονάδα, καλή δεν λέω... πανάκριβη... και όμως θα έδινα μία κατσαρόλα αστακομακαρονάδα, για ένα πιάτο αυγά με ντομάτες. Ξέρω γελάτε... λέτε, αυτός είναι τρελός. Δοκιμάστε αυτή την συνταγή, με τον δικό μου τρόπο, στην οποία προσθέτω και επιπλέον γεύση, και θα μου πείτε μετά. Διότι γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος. Συγνώμη για τις φώτο, δεν είχα πιο καλές..
Υλικά για 2 άτομα:
4 αυγά
1 ποτήρι του κρασιού σχεδόν, ελαιόλαδο
2 μεγάλες, καλά γινωμένες ντομάτες, ή μία κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, (Αν είναι μεγάλες. Ανάλογα το μέγεθος της σκελίδας, μπορεί και 4)
1 καλή πρέζα ρίγανη
1 πρέζα θρούμπη
2 κόκκους μπαχάρι
1 κομματάκι (σαν μικρό καρύδι) λαδωτήρι Ζακύνθου, (αυτό είναι το μυστικό της γεύσης)
αλάτι
πιπέρι

Προαιρετικά, 2-3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές σ. τεμαχισμένες ελιές άρμης, σε κονσέρβα, (δίνουν υπέροχη γεύση)

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε μέσα το σκόρδο, και το σοτάρουμε λίγο.
2. Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε καλά, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Ή τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.
3. Προσθέτουμε νερό αρκετό, και όλα τα παραπάνω μπαχαρικά, εκτός τις ελιές, και το λαδωτήρι.
4. Βράζουμε καλά τις ντομάτες ανακατεύοντας τακτικά, και προσθέτουμε κατά διαστήματα, όσο νερό χρειάζεται για να βράσουν. 
5. Με το εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες, πιέζουμε μέσα στο τηγάνι τις ντομάτες να πολτοποιηθούν όσο γίνετε. Αφήνουμε να ποιούν όλο το νερό, και να μείνει το λάδι. Τότε τις σοτάρουμε για λίγο να ψηθούν με το λάδι. Αυτό τους δίνει άρωμα, και αν τυχόν και είναι λίγο ξινή κάποια ντομάτα, απορροφά την ξινίλα.
6. Προσθέτουμε ανάλογο νερό, χοντροτρίβουμε με τα δάχτυλα το λαδωτήρι μέσα στη σάλτσα, και ρίχνουμε τις ελιές. Ανακατεύουμε, και ρίχνουμε και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε λίγο τα αυγά, και τα αφήνουμε να βράσουν όσο εμείς επιθυμούμε, και να ποιούν το νερό φυσικά. Να μείνουν με ελάχιστο, σχεδόν με το λάδι.
Σερβίρονται σκέτα, ή με τηγανητές πατάτες. Και φυσικά... με φρέσκο ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, φρεσκοβγαλμένο ζεστό-ζεστό από τον ξυλόφουρνο... Και αφήστε τους άλλους να φάνε την... αστακομακαρονάδα, και ότι άλλο θέλουν.
Καλή όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF