Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Κανελόνια με κιμά

Η πιο τέλεια και νόστιμη συνταγή για κανελόνια γεμιστά με κιμά. Με κόκκινη σάλτσα, κρέμα τύπου μπεσαμέλ, και με δύο τυριά από πάνω. Ένα πιάτο, που θα γλύφετε και... το ταψί!!
Υλικά:
1 πακέτο κανελόνια, (24 κομμάτια)

Για την γέμιση κυμά:
1 κιλό κυμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ή ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού, κόκκινο κρασί
100 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
2 αυγά χτυπημένα μαζί ασπράδι, κρόκος
1 ξυλάκι κανέλα
2 φύλλα δάφνης
αλάτι (με μέτρο διότι θα πέσει και το τυρί)
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, (1/2 ποτηράκι του κρασιού..)

Για την σάλτσα:
1 συσκευασία πολτό ντομάτας (πουμαρό)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
3-4 κόκκους μπαχάρι
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κύβο ζωμό βοδινού
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
1 1/4 ποτήρι ζεστό νερό
αλάτι  (με μέτρο διότι θα πέσει και ο κύβος)
πιπέρι

Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
100 γρμ. βούτυρο
80 γρμ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
ελάχιστο πιπέρι λευκό

70 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο, και-
70 γρμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Γέμιση κιμά:
1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κιμά με το κρεμμύδι, και το σκόρδο.
2. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε τα ντοματάκια, κανέλα, δάφνη, αλάτι, πιπέρι, και λίγο νερό αν χρειαστεί. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
4. Αφήνουμε το κιμά να κρυώσει λίγο, και προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας καλά.

Σάλτσα ντομάτας:
1. Ζεστένουμε το νερό, και δειαλύουμε μέσα τον κύβο.
2. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε λίγο το σκόρδο.
3. Προσθέτουμε το ντοματοπολτό, το νερό που έχουμε διαλύσει μέσα τον κύβο βοδινού, και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
4. Βράζουμε σε μέτρια/χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που, και που, για 15 λεπτά περίπου, να δέση η σάλτσα.

Κρέμα:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα.
2. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το αλεύρι να ξανθίσει ελαφρώς.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό ζεστό γάλα, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα, και συνεχίζουμε το δυνατό ανακάτεμα.
4. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και βράζουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2 λεπτά να δέσει η κρέμα.
Ολοκλήρωση:
1. Απλώνουμε ελάχιστη σάλτσα σε ένα ανάλογο ταψί, ή πυρέξ, ώστε να χωρέσουν ακριβώς τα κανελόνια.
2. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά, μέχρι επάνω, και τα τοποθετούμε στο ταψί κοντά-κοντά το ένα με το άλλο, χωρίς κενό μεταξύ τους.
3. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας να τα καλύψει καλά, και από πάνω περιχύνουμε την κρέμα.
4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
5. Ανακατεύουμε το ρεγκάτο με την παρμεζάνα.
6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και πασπαλίζουμε τα τυριά επάνω στην κρέμα.
Ψήνουμε για λίγο ακόμα χωρίς σκέπασμα, μέχρι να πάρει χρώμα, και να κάνει κρούστα το τυρί.

Σερβίρονται ζεστά.
Τρόποι παραλλαγής στη συνταγή:
1ος τρόπος. Με σάλτσα και κρέμα. Μπορείτε να τα φτιάξετε χωρίς τυρί από πάνω.

2ος τρόπος. Με σάλτσα και τυρί. Μπορείτε να τα φτιάξετε με σάλτσα χωρίς την κρέμα, και να πασπαλίσετε από πάνω τα τυριά λίγο πριν το τέλος, και να ξαναψήσετε όπως στην παραπάνω συνταγή.

3ος τρόπος. Με σάλτσα. Μπορείτε να τα φτιάξετε με σκέτη σάλτσα, και να τα ψήσετε μέχρι τέλους. Και στο σερβίρισμα να πασπαλίσετε από πάνω λίγο τυρί παρμεζάνα.

Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει καλύτερα. Εγώ προτείνω την αρχική συνταγή. Καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF