Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2019

Κολοκυθόπιτα με σπιτική ζύμη 2 x 6 φύλλα

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, λαχανικά, τυρί φέτα και παρμεζάνα. Τραγανό χωριάτικο φύλλο, που το φτιάχνουμε με 6 φύλλα σε ένα. Απολαύστε την, είναι μοσχομυρωδάτη, και πεντανόστημη.
Υλικά για ένα ταψί κουζίνας.

Για την ζύμη φύλλου, 2 x 6 φύλλα:
600 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. περίπου χλιαρό νερό
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. ξύδι λευκό
2 κουτ. γλ. αλάτι
150 γρμ. μαργαρίνη
50 γρμ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
500 γρ. πράσα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σ. σκόρδο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
200 γρμ. φέτα (πικάντικη)
3 κουτ. σ. παρμεζάνα τριμμένη
2 αυγά χτυπημένα
αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση

Ζύμη φύλλου:
  1. Σ μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, και το αλάτι. 
  2. Ρίχνουμε τα 3/4 από το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς στα δάχτυλά μας. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό. Την βάζουμε στον πάγκο μας, και ζυμώνουμε καλά.
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Η δόση αυτή είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, για 2 X 6 φύλλα. 
  4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 13 μπαλάκια. 
  5. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με το σπορέλαιο. 
  6. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας, και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου 15 εκατοστών, και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, ή δίσκο. 
  7. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και ραντίζουμε με την λιωμένη μαργαρίνη. Από πάνω επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα επόμενα 6 μπαλάκια. Σύνολο δηλαδή στο ένα πιάτο, 7 φύλλα. Βάζουμε ένα φύλλο παραπάνω στο κάτω μέρος του ταψιού. 
  8. Προσοχή, στο τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε στο πιάτο, δεν πασπαλίζουμε με αλεύρι και βούτυρο. 
  9. Ετοιμάζουμε το δεύτερο πιάτο με τα υπόλοιπα 6 μπαλάκια, που θα είναι το φύλλο που θα σκεπάσουμε την πίτα. 
  10. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τα πιάτα,  και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα. 
  11. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει. 
Γέμιση:
  1. Σε ένα νταβά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα πράσα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, και το φρέσκο σκόρδο. 
  2. Σε μέτρια φωτιά τα σοτάρουμε να μαραθούν.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατίζουμε. Αφήνουμε να «πιεί» τα νερά του σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε που και που ώστε να μην κολλήσει. 
  4. Όταν εξατμιστούν καλά τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε να κρυώσει. 
  5. Προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη στο χέρι, την παρμεζάνα, και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά, και τέλος προσθέτουμε το άνηθο, τον μαϊντανό, και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια τα 7 φύλλα όλα μαζί, σε ένα μεγάλο φύλλο, 5 εκατοστά μεγαλύτερο από το ταψί μας.
  7. Απλώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί και απλώνουμε επάνω την γέμιση. 
  8. Γυρνάμε το περίσσευμα επάνω στην γέμιση.
  9. Ανοίγουμε σε φύλλο και τα επόμενα 6 φύλλα, όλα μαζί και πάλι, 5 εκατοστά μεγαλύτερο από το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα. 
  10. Γυρνάμε το περίσσευμα προς τα κάτω, ενδιάμεσα στα τοιχώματα του ταψιού, ή κλείνουμε με κόθρο γύρω γύρω. 
  11. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια, και με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια.
  12. Αδειάζουμε τυχών βούτυρο που μας έμεινε, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. 
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230⁰ C. για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 180⁰ C. και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF