Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2018

Μπατσαριά

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει, ή έχουμε φάει την υπέροχη μπατσαριά. Μια εύκολη και νοστιμότατη χορτόπιτα χωρίς φύλλο, με χυλό. Εγώ εδώ σας την παρουσιάζω με μια δική μου συνταγή, με την δική μου πινελιά.
Υλικά.

Για την γέμιση:
1 κιλό άγρια χόρτα (καθαρισμένα και πλυμένα)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτρια πράσα
3 αυγά
400 γρμ. φέτα τυρί
100 γρμ. κεφαλοτύρι
240 γρμ. γάλα
150 γρμ. ελαιόλαδο
50 γρμ. φρέσκο βούτυρο
mix πιπεριών
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
χοντρό αλάτι

Για τον χυλό:
480 γρμ. νερό
350 γρμ. αλεύρι
90 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρμ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση:

Γέμιση:
  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας τα χόρτα σε πολλά νερά. Μετά τα τρίβουμε καλά με αλάτι.
  2. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ μπολ. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, (κρατάμε τον ένα κρόκο), λίγη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά.
  3. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε επίσης τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα αναμιγνύουμε μαζί τα υπόλοιπα χορταρικά.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο φρεσκοτριμμένο mix πιπεριών, ελαιόλαδο (περίπου 150 γρμ.) και τη φέτα τριμμένη.
  5. Τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Χυλός:
  1. Ετοιμάζουμε το χυλό, το κουρκούτι:
  2. Βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, και τα 50 γρμ. ελαιόλαδο.
  3. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό, αρκετά ρευστό, (να ανακατεύεται δηλαδή με ευκολία).
  4. Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, σε όλη την επιφάνειά του.
  5. Ρίχνουμε τα 2/3 του χυλού μέσα στο ταψί με μια κουτάλα.
  6. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος της κουτάλας να απλωθεί ομοιόμορφα.
  7. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα, πιέζοντας απαλά με ένα κουτάλι.
  8. Περιχύνουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό, αφού πρώτα ανακατέψουμε και τον κρόκο που κρατήσαμε.
  9. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό στο χυλό).
  10. Πασπαλίζουμε από πάνω με κεφαλοτύρι, λίγο ελαιόλαδο, και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια.
  11. Ψήνουμε την πίτα μας στους 175⁰  C για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, να πάρει ένα καλό χρώμα η επιφάνεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF