Πέμπτη, Νοεμβρίου 08, 2018

Γρήγορο ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ένα υπέροχο ψωμί χωρίς καθόλου κόπο. Απλό, εύκολο, πεντανόστημο, φανταστικό φρέσκο ζεστό σπιτικό ψωμάκι. Σε μόνο 15 λεπτά προεργασία, και 50 λεπτά ψήσιμο. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι να έχετε μια γάστρα εμαγιέ.
Υλικά για δυο μέτρια ψωμιά:
800 γρμ. αλεύρι σίτου σκληρό, ή ότι αλεύρι θέλουμε, (μπορούμε να κάνουμε μίξη αλευριών)
1 3/4 φακελάκι μαγιά ξηρή. (14 γρμ.)
2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
540 γρμ. νερό χλιαρό, (40° C-45° C)
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ τα αλεύρια, την μαγιά, την ζάχαρη, και το αλάτι.
  2. Ανοίγουμε λακκούβα στη μέση, και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο. 
  3. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα από την μέση κυκλικά να απορροφά το νερό. Δεν θέλει ζύμωμα, ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με ελαφρώς υγρή πετσέτα, και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. (Προτεινόμενος χώρος είναι ο φούρνος της κουζίνας, προθερμασμένος στους 50° C βαθμούς, και κατόπιν τον σβήνουμε). 
  5. Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. 
  6. Αφού έχει περάσει 1 ώρα, αφαιρούμε την λεκάνη με την ζύμη, και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 240° - C250° C βαθμούς μαζί με την γάστρα καπακωμένη, ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Η γάστρα δεν χρειάζεται λάδωμα, ή αλεύρωμα.
  7. Πασπαλίζουμε αρκετό αλεύρι στο πάγκο, 3-4 κουταλιές, αδειάζουμε την ζύμη, και διπλώνουμε με μια σπάτουλα για αρχή από έξω προς τα μέσα. Κατόπιν συνεχίζουμε με το χέρι. 
  8. Πιέζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς επίπεδη και στη συνέχεια διπλώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον 3 - 4 φορές, προσθέτοντας περίπου 60 με 80 γρμ. επιπλέον αλεύρι. Θα έχουμε μια απαλή μαλακιά ζύμη, που θα κολλάει πολύ ελάχιστα στα χέρια.
  9. Κόβουμε την ζύμη στα δύο, παίρνουμε το ένα κομμάτι και το φτιάχνουμε σε φραντζολάκι ή καρβελάκι. Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Προσέχουμε να είναι καλά αλευρωμένα και από τις δυο πλευρές, και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  10. Στη συνέχεια αφού κάψει ο φούρνος μας, βάζουμε μέσα στη καυτή γάστρα τα φραντζολάκια που φτιάξαμε γυρνώντας τα τούμπα από την θέση που τα είχαμε τοποθετήσει αρχικώς. Καπακώνουμε τη γάστρα με το καπάκι της, τοποθετούμε στο φούρνο, και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί για 40 λεπτά. 
  11. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.
  12. Μετά από 40 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. 
  13. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι πλέον, για ακόμα 10 με 12 λεπτά στους 220° C βαθμούς να κάνει χρώμα.
  14. Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει με μέγεθος που θα φτιάξουμε τα ψωμιά μας. Αν είναι μεγαλύτερα, θα χρειαστεί 5 με 8 λεπτά παραπάνω. Αν είναι μικρότερα 5 λεπτά λιγότερο. Αυτό το βλέπουμε και με το μάτι.
  15. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν, είτε σκεπασμένα με μια πετσετούλα, είτε όχι, και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό σπιτικό ψωμί που φάγαμε ποτέ, φτιαγμένο από τα χεράκια μας, με μόνο 15 λεπτά διαδικασία, και 50 λεπτά ψήσιμο.
Συμβουλή: 
  • Ανακατέψτε ότι αλεύρι θέλετε, σκληρό, μαλακό, κίτρινο, ολικής, κ.λ.π για να κάνετε το ψωμί που σας αρέσει.
  • Εγώ κάθε φορά βάζω και διαφορετικά αλεύρια, σκέτα, ή μίξη 2 και 3 αλεύρια. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι Ελληνική, αν και κάποιοι την θέλουν Ελληνική, και δικιά τους. Είναι ξενόφερτη από επαγγελματίες αρτοποιούς.
Είναι ίδια μέθοδος με αυτήν που αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 12 - 18 ώρες, απλά εκεί βάζουμε κρύο νερό και αναμονή στο ψυγείο, ενώ εδώ το θέλουμε ζεστό και αναμονή σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF