Κυριακή, Φεβρουαρίου 10, 2019

Κοτόπουλο με σπανάκι πατάτες και κρέμα σκόρδου

Απολαύστε αυτό το υπέροχο πιάτο. Μπουτάκια κοτόπουλου, μαριναρισμένο με μπαχαρικά. Μαγειρεμένο με πατατούλες, σπανάκι, και μια μοναδική κρέμα σκόρδου. 
Υλικά:

1ο μείγμα:
6 μπουτάκια κοτόπουλου, (μηρούς, όχι κοπανάκια)
1 κουτ. γλ. σκόρδο αποξηραμένο
1 κουτ. σ. κρεμμύδι αποξηραμένο
1 κουτ. γλ. δεντρολίβανο
1 κουτ. γλ. θυμάρι
1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλ. μουστάρδα σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών

2ο μείγμα:
15 μικρές πατατούλες, ή μεγαλύτερες κομμένες μικρά κομμάτια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο

3ο μείγμα:
4 κούπες σπανάκι καθαρισμένο
60 γρμ. βούτυρο, ή φυτίνη
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σ. αλεύρι
1 ποτήρι νερού ζεστό ζωμό κότας, (νερό ζεστό με 1 κύβο κότας)
1/2 κούπα γάλα πλήρες
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
60 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
3 κουτ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1  κουτ. σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:

1ο στάδιο:
  1. Χτυπάμε λίγο στο μούλτι τα μπαχαρικά από το 1ο μείγμα.
  2. Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο και στις δύο πλευρές με αυτό το μείγμα μπαχαρικών, και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το κοτόπουλο και τοποθετούμε το στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες. (Αν θέλετε το κάνετε και από βραδύς)
  4. Ενώ το κοτόπουλο μαρινάρεται, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, αν είναι μεγάλες σε ίσα κομμάτια, και τις βάζουμε τις σε ένα ταψί.
  5. Ρίχνουμε επάνω λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε ρίγανη, και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ψήνουμε ελαφρώς σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30 λεπτά. Τις θέλουμε μισοψημένες.
  7. Τηγανίζουμε το κοτόπουλο σε λίγο ελαιόλαδο, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, για 3-4 λεπτά, γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  8. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε το στην άκρη.
2ο στάδιο:
  1. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών μέχρι να μαραθεί.
  2. Αφαιρούμε το σπανάκι από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Καθαρίζουμε τα υπολείμματα στο  ίδιο τηγάνι, λιώνουμε τα 60 γρμ. βούτυρο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με ένα σύρμα, για ένα λεπτό.
  5. Προσθέτουμε το ζωμό κότας, και αφήνουμε τη σάλτσα να να δέση, ανακατεύοντας.
  6. Μόλις δέση, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, και τον βασιλικό, και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό να απελευθερωθούν οι γεύσεις. Δεν αφήνουμε πολύ για να μην πήξει η σάλτσα.
  7. Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο, τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στις πατάτες με το δέρμα προς τα πάνω,
    και στη συνέχεια με ένα κουτάλι προσθέτουμε το σπανάκι στα κενά. 
  8. Τέλος περιχύνουμε τη σάλτσα γύρω από τα κομμάτια κοτόπουλο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 35 έως 40 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να μαλακώσουν.

Tips:
Γίνεται και με φιλέτο μοσχαράκι, ή χοιρινό, μπριζολάκια χοιρινά, κ.λ.π..

2 σχόλια:

Print this page

Print Friendly and PDF