Φτιάξτε σπιτική λαγάνα, εύκολα και απλά. Προετοιμασία την προηγούμενη μέρα, και το πρωί χωρίς κόπο και χρόνο, είναι έτοιμη. Δοκιμάστε την συνταγή μου.
7 γρμ. μαγιά ξηρή
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. καλή, ταχίνι
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. καλή, ταχίνι
1 κουτ. σ. μέλι
1 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
Για επάλειψη:
1 κουτ. σ. πετιμέζι, ή μέλι
2 κουτ. σ. νερό
εναλλακτικά χλιαρό νερό με αλεύρι σε αραιό χυλό. 3:1 και λίγο μέλι
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα...
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και τα 2/3 νερό.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
- Με τα χέρια πλέον, ζυμώνουμε καλά ώστε να έχουμε μια απαλή, και ελαστική ζύμη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. (Νερό ρίχνουμε όσο πάρει).
- Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, η λαγάνα δεν θέλει ζύμωμα.
- Αλευρώνουμε λίγο τον πάτο της λεκάνης να μην κολλήσει η ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη και μια πετσέτα σε δροσερό μέρος για 12-18 ώρες. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Αν είναι ζεστός ο καιρός, την βάζουμε στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με το χέρι, και την κυλάμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Με τα χέρια μας διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, και την τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Κατόπιν με τις παλάμες λαδωμένες ανοίγουμε σε μια πλατιά επίπεδη ζύμη, και αλείφουμε με το νερό-πετιμέζι ανακατεμένο την επιφάνεια της ζύμης, ή εναλλακτικά με το χυλό.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι, και πατάμε πολύ ελαφρά με την παλάμη μας το σουσάμι.
- Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα. (Προαιρετικά, αν θέλουμε).
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε έτσι για μισή ώρα, έως ότου προθερμάνουμε και το φούρνο μας στους 190-200℃. αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες με τα δάχτυλά μας καλά λαδωμένα, ή και με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας.
- Ψήνουμε στην κάτω ή μεσαία θέση, για 25-30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ανάλογα το πόσο παχιές τις κάναμε.
- Τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου