Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023

Λαγάνα παραδοσιακή

 Φτιάξτε σπιτική λαγάνα, εύκολα και απλά. Προετοιμασία την προηγούμενη μέρα, και το πρωί χωρίς κόπο και χρόνο, είναι έτοιμη. Δοκιμάστε την συνταγή μου.
Υλικά για 1 λαγάνα:
450 γρμ. αλεύρι σκληρό
270 ml χλιαρό νερό
7 γρμ. μαγιά ξηρή
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. καλή, ταχίνι
1 κουτ. σ. μέλι
1 1/4  κουτ. γλ. αλάτι

Για επάλειψη:
1 κουτ. σ. πετιμέζι
2 κουτ. σ. νερό
εναλλακτικά νερό με αλεύρι σε αραιό χυλό. 3:1
σουσάμι για πασπάλισμα
1 πρέζα ρίγανη, όχι αρκετή, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα...
  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, και το αλάτι. 
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και τα 2/3 νερό.
  3. Ανακατεύουμε με μια ξήλινη κουτάλα, προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο χλιαρό νερό. 
  4. Με τα χέρια πλέον, ζυμώνουμε καλά ώστε να έχουμε μια απαλή, και ελαστική ζύμη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. (Νερό ρίχνουμε όσο πάρει). 
  5. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, η λαγάνα δεν θέλει ζύμωμα.
  6. Αλευρώνουμε λίγο τον πάτο της λεκάνης να μην κολλήσει η ζύμη, και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη και μια πετσέτα σε δροσερό μέρος για 12-18 ώρες. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Αν είναι ζεστός ο καιρός, την βάζουμε στο ψυγείο.
  7. Την επόμενη μέρα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με το χέρι, και την κυλάμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. 
  8. Με τα χέρια μας διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, και την τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  9. Κατόπιν με τις παλάμες λαδωμένες ανοίγουμε σε μια πλατιά επίπεδη ζύμη, και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και με μια πετσέτα. Την αφήνουμε έτσι για μισή ώρα, έως ότου προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 190-200℃. αντιστάσεις πάνω κάτω.
  10. Αλείφουμε με το νερό-πετιμέζι ανακατεμένο την επιφάνεια της ζύμης, ή εναλλακτικά με το χυλό, και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Πατάμε πολύ ελαφρά με την παλάμη μας το σουσάμι.
  11. Τέλος τρίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας την ρίγανη να γίνει σκόνη, και την πασπαλίζουμε στη λαγάνα. (Προαιρετικά, αν θέλουμε).
  12. Κάνουμε μικρές-μικρές λακκουβίτσες με τα δάχτυλα, ή για καλύτερα με το πίσω μέρος ενός χοντρού στυλό, (αφού το έχουμε πλύνει).
  13. Ψήνουμε στην κάτω θέση, για 25-30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ανάλογα το πόσο παχιές τις κάναμε.
  14. Τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF