Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020

Κιμαδοπιτάκια

Νόστιμα λαχταριστά κιμαδοπιτάκια με σπιτική ζύμη. Θα τα λατρέψετε!!
Υλικά για 15 πιτάκια

Για την ζύμη:
150 ml γάλα ζεστό
150 ml νερό ζεστό
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
7 γρμ. μαγιά ξηρή (λιγότερη από ένα φακελάκι)
550 γρμ. αλεύρι

Για το βουτύρωμα:
60-70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, (λιωμένο με το πιρούνι)

Για την γέμιση:
500 γρμ. κιμά, μοσχαρίσιο, ή ανάμικτο
200 γρμ. κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κουτ. σ. σέλινο ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλ. ρίγανι
1 κουτ. σ. καρυκεύματα για κρέας (mix gril)
1/2 κουτ. γλ. κίμινο
αλάτι - πιπέρι, όσο θέλετε
2 κουτ. σ. λαδωτύρι τριμένο
Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο σας αρέσει.

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού χτυπημένο
λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Ζύμη:
  1. Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το ζεστό γάλα, το ζεστό νερό, το αυγό, την ζάχαρη, το αλάτι, και την μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά, και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι ανακατεύοντας πλέον με το χέρι.
  3. Αφού ενωθούν τα υλικά καλά, αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε καλά.
  4. Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ, την αλείφουμε ελαφρά με λίγο λάδι, και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  5. Αφήνουμε 1,30 έως 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.
  6. Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την δουλεύουμε για 1 λεπτό. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μέρη, και φτιάχνουμε 6 μπαλάκια.
  7. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
  8. Κατόπιν ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με την παλάμη μας σε φύλλο 20 - 25 εκ. διάμετρο, και το τοποθετούμε σε ένα δίσκο.
  9. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια του φύλλου με το μαλακωμένο βούτυρο, και φτιάχνουμε το επόμενο μπαλάκι με τον ίδιο τρόπο.
  10. Τοποθετούμε το φύλλο επάνω στο πρώτο, το αλείφουμε με βούτυρο, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια, φτιάχνοντας μια στοίβα με 6 φύλλα, χωρίς να βουτυρώσουμε το τελευταίο φύλλο.
  11. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε 10 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστούν.
  12. Κατόπιν ανοίγουμε με τον πλάστη την στοίβα με τα 6 φύλλα, σε ένα μεγάλο οβάλ, και σχετικά λεπτό φύλλο.
  13. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, το τυλίγουμε σε ρολό, και μετά σε σαλιγκάρι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
Γέμιση / ολοκλήρωση
  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, και το σέλινο.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
  3. Ξετυλίγουμε την ζύμη από σαλιγκάρι, και όπως είναι ένα μακρύ ρολό, την κόβουμε σε 15 ίσα κομμάτια. 
  4. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο 12-15 εκ. περίπου διάμετρο.
  5. Βάζουμε 2 κουτ. σούπας κιμά, και κλείνουμε μαζεύοντας το φύλλο γύρω-γύρω προς τα επάνω, σαν να το σουφρώνουμε, και με τα δάχτυλα το κολλάμε καλά να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
  6. Τα τοποθετούμε ανάποδα με το κλείσιμο προς τα κάτω, σε ένα μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος.
  7. Τα αλείφουμε καλά με το αυγό, πασπαλίζουμε αν θέλουμε λίγο σουσάμι, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. βαθμούς, για 35 - 40 λεπτά, να πάρουν ένα καλό χρώμα, και να σταματήσουν να βγάζουν υγρά, να στεγνώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF