Υλικά για 15 πιτάκια
Για την ζύμη:
150 ml γάλα ζεστό
150 ml νερό ζεστό
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
7 γρμ. μαγιά ξηρή (λιγότερη από ένα φακελάκι)
550 γρμ. αλεύρι
Για το βουτύρωμα:
60-70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, (λιωμένο με το πιρούνι)
Για την γέμιση:
500 γρμ. κιμά, μοσχαρίσιο, ή ανάμικτο
200 γρμ. κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κουτ. σ. σέλινο ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλ. ρίγανι
1 κουτ. σ. καρυκεύματα για κρέας (mix gril)
1/2 κουτ. γλ. κίμινο
αλάτι - πιπέρι, όσο θέλετε
2 κουτ. σ. λαδωτύρι τριμένο
Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο σας αρέσει.
Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού χτυπημένο
λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζύμη:
Για την ζύμη:
150 ml γάλα ζεστό
150 ml νερό ζεστό
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
7 γρμ. μαγιά ξηρή (λιγότερη από ένα φακελάκι)
550 γρμ. αλεύρι
Για το βουτύρωμα:
60-70 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, (λιωμένο με το πιρούνι)
Για την γέμιση:
500 γρμ. κιμά, μοσχαρίσιο, ή ανάμικτο
200 γρμ. κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κουτ. σ. σέλινο ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλ. ρίγανι
1 κουτ. σ. καρυκεύματα για κρέας (mix gril)
1/2 κουτ. γλ. κίμινο
αλάτι - πιπέρι, όσο θέλετε
2 κουτ. σ. λαδωτύρι τριμένο
Μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο σας αρέσει.
Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού χτυπημένο
λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζύμη:
- Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το ζεστό γάλα, το ζεστό νερό, το αυγό, την ζάχαρη, το αλάτι, και την μαγιά.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά, και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι ανακατεύοντας πλέον με το χέρι.
- Αφού ενωθούν τα υλικά καλά, αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε καλά.
- Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ, την αλείφουμε ελαφρά με λίγο λάδι, και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε 1,30 έως 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.
- Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την δουλεύουμε για 1 λεπτό. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μέρη, και φτιάχνουμε 6 μπαλάκια.
- Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Κατόπιν ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με την παλάμη μας σε φύλλο 20 - 25 εκ. διάμετρο, και το τοποθετούμε σε ένα δίσκο.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια του φύλλου με το μαλακωμένο βούτυρο, και φτιάχνουμε το επόμενο μπαλάκι με τον ίδιο τρόπο.
- Τοποθετούμε το φύλλο επάνω στο πρώτο, το αλείφουμε με βούτυρο, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια, φτιάχνοντας μια στοίβα με 6 φύλλα, χωρίς να βουτυρώσουμε το τελευταίο φύλλο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε 10 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστούν.
- Κατόπιν ανοίγουμε με τον πλάστη την στοίβα με τα 6 φύλλα, σε ένα μεγάλο οβάλ, και σχετικά λεπτό φύλλο.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, το τυλίγουμε σε ρολό, και μετά σε σαλιγκάρι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, και το σέλινο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
- Ξετυλίγουμε την ζύμη από σαλιγκάρι, και όπως είναι ένα μακρύ ρολό, την κόβουμε σε 15 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλάκια, και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο 12-15 εκ. περίπου διάμετρο.
- Βάζουμε 2 κουτ. σούπας κιμά, και κλείνουμε μαζεύοντας το φύλλο γύρω-γύρω προς τα επάνω, σαν να το σουφρώνουμε, και με τα δάχτυλα το κολλάμε καλά να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
- Τα τοποθετούμε ανάποδα με το κλείσιμο προς τα κάτω, σε ένα μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος.
- Τα αλείφουμε καλά με το αυγό, πασπαλίζουμε αν θέλουμε λίγο σουσάμι, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C. βαθμούς, για 35 - 40 λεπτά, να πάρουν ένα καλό χρώμα, και να σταματήσουν να βγάζουν υγρά, να στεγνώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου