Παρασκευή, Απριλίου 05, 2013

Κανελόνια με καλαμαράκια, σπανάκι, και πέστο

Κανελόνια με καλαμαράκια, σάλτσα πέστο, και σπανάκι. Μοναδική υπέροχη γεύση.
Υλικά:

Για τη γέμιση:
1 πακέτο κανελόνια (24 κομμάτια)
700 γρμ. καλαμαράκια, (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
500 γρμ. σπανάκι μέτρια ψιλοκομμένο, (όχι αρκετά)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, ή φρέσκο μάραθο
100 γρμ. σάλτσα πέστο βασιλικού, (βλ. συνταγή) 
200 γρμ. τυρί κρέμα
λίγο πιπέρι
αλάτι

Για τη σάλτσα πέστο:
150 γρμ. σάλτσα πέστο βασιλικού, (βλ. συνταγή)
150 γρμ . κρέμα γάλακτος

Για τη κρέμα:
400 γρμ. κρέμα γάλακτος
400 γρμ. γάλα
60 γρμ. βούτυρο
70 γρμ. αλεύρι
100 γρμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
ελάχιστο πιπέρι λευκό
100 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Γέμιση:
1. Βάζουμε σε αρκετό νερό που βράζει με λίγο αλάτι το σπανάκι, και το βράζουμε λίγα λεπτά ίσα να μαραθεί.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, και τον άνηθο, και τα σοτάρουμε μερικά λεπτά να μαραθούν καλά. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Δουλεύουμε καλά με το σύρμα το τυρί κρέμα, και προσθέτουμε τη σάλτσα πέστο, και την παρμεζάνα.
4. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και ρίχνουμε το μείγμα στα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Κρέμα:
1. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα μαζί.
2. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το αλεύρι να ξανθίσει ελαφρώς.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό μίγμα γάλακτος, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα να απορροφηθεί. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μίγμα γάλακτος, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
4. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το ρεγκάτο, και βράζουμε τη κρέμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για 2-3 λεπτά να δέσει η κρέμα.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε το ρεγκάτο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.

Σάλτσα πέστο:
Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα πέστο βασιλικού, με την κρέμα γάλακτος.

Ολοκλήρωση:
1. Απλώνουμε ελάχιστη κρέμα σε ένα ανάλογο ταψί, ή πυρέξ, ώστε να χωρέσουν ακριβώς τα κανελόνια.
2. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τα καλαμαράκια μέχρι επάνω, και τα τοποθετούμε στο ταψί κοντά-κοντά το ένα με το άλλο, χωρίς κενό μεταξύ τους.
3. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα πέστο, και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα.
4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου.
5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και πασπαλίζουμε το τυρί παρμεζάνα επάνω στην κρέμα.
6. Ψήνουμε για λίγο ακόμα χωρίς να σκεπάσουμε, μέχρι να πάρει χρώμα, και να κάνει κρούστα το τυρί. Περίπου 6-8 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά.

Σημείωση:
Μπορείτε να πάρετε και έτοιμη σάλτσα πέστο βασιλικού, από τα σούπερ μάρκετ. Η διαδικασία παραμένει η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF