Υπέροχη συνταγή για σουφλέ, από εμένα για όλους τους φίλους του φόρουμ. Δοκιμάστε το.
Υλικά: (για ένα πυρέξ, ή ταψάκι 30x40 εκ.)
25 φέτες ψωμί για τοστ200 γρμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
200 γρμ. τυρί έμενταλ τριμμένο
150 γρμ. τυρί κασέρι τριμμένο
150 γρμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
4 φέτες ζαμπόν (λίγο πιο χοντρές από του τοστ, περίπου διπλάσιες)
4 φέτες γαλοπούλα βραστή (λίγο πιο χοντρές από του τοστ, περίπου διπλάσιες)
5 φέτες ζαμπόν
3 κούπες σπανάκι κατεψυγμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
350 γρμ. κρέμα γάλακτος
400 γρμ. γάλα πλήρες
50 γρμ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
3 αυγά
λίγο αλάτι, (υπολογίστε τα αλλαντικά, και τα τυριά)
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση:
- Βάζετε το ψωμί του τοστ στο ταψί και το φρυγανίζετε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς. Το αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε την κόρα, και το κόβετε στα τέσσερα.
- Στο διάστημα αυτό βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, και μαραίνεται λίγο το σπανάκι, ρίχνετε και τα μανιτάρια να πάρουν ένα γύρισμα. Το κατεβάζετε από την φωτιά.
- Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, το ρίχνετε στο σπανάκι, και τα ανακατεύετε.
- Ψιλοκόβετε το ζαμπόν την γαλοπούλα, και το μπέικον, τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μπολ, και τα ανακατεύετε.
- Στρώνετε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο πυρέξ τα κομμάτια ψωμί να καλύψει τον πάτο καλά. Ανακατεύετε όλα τα τυριά, εκτός την παρμεζάνα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, και το βούτυρο λιωμένο. Τα χτυπάτε με το σύρμα να ενωθούν.
- Χτυπάτε τα αυγά με το αλατοπίπερο, τα προσθέτετε στο μίγμα γάλακτος, και ανακατεύετε με το σύρμα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Ρίχνετε στο ταψί με το ψωμί, το 1/3 από το μείγμα τυριών, και από πάνω το μισό μείγμα ζαμπόν-γαλοπούλα.
- Στρώνετε άλλη μία στρώση ψωμί, πασπαλίζετε το 1/3 μίγμα τυριών, και όλο το μίγμα σπανάκι-μανιτάρια. Ρίχνετε από πάνω και το υπόλοιπο ζαμπόν-γαλοπούλα, και το υπόλοιπο 1/3 μίγμα τυριών.
- Τέλος περιχύνετε το μίγμα γάλακτος, φροντίζοντας να πάει παντού, και αφήνετε να μουσκέψουν τα υλικά για 1,30 έως 2 ώρες.
- Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια την παρμεζάνα, και τέλος με λίγο τριμένο μοσχοκάρυδο.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, να κάνει κρούστα, και να ψηθούν τα τυριά. (Να πάρουν ένα χρυσό σκούρο χρώμα). Αφήνετε να σταθεί 5 λεπτά, για να σφίξουν τα τυριά, και το κόβετε σε μερίδες. Σερβίρετε ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου