Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

Τσιπούρες γεμιστές στο φούρνο

Τσιπούρες γεμιστές στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο, με σος λεμονιού. Εύκολη γρήγορη και πολύ γευστική συνταγή. 
Υλικά για 4 τσιπούρες:
4 τσιπούρες μεγέθους μερίδας
2 φέτες ψωμί μαύρο χωριάτικο κατά προτίμηση ξερό (την ψίχα μόνο)
3 λεμόνια μέτρια, το χυμό τους
8 σκελίδες σκόρδο
1 κομμάτι λαδωτήρι Ζακύνθου σε μέγεθος καρυδιού
8 φέτες ντομάτα σε ροδέλες
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για την σος:
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
2 κουταλιές σούπας σέλινο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μία σκελίδα σκόρδο
Λίγο αλάτι
Λίγη ρίγανη
2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

Προεργασία:
Καθαρίζουμε από το πρωί η και από βραδύς καλά τις τσιπούρες από λέπια και εντόσθια., και ψαλιδίζουμε τα πτερύγια Τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε καλά, τις περιχύνουμε παντού με τα 2 λεμόνια. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να μαριναριστούν, στο ψυγείο αν είναι από βραδύς.

Εκτέλεση:
Την ώρα που είμαστε έτοιμοι να τις ψήσουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, το λαδωτήρι, μία κουταλιά λάδι, μια κουταλιά νερό και λίγη ρίγανη. Τα λιώνουμε όλα καλά με τα δάχτυλα. Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε πάνω μία τσιπούρα, χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη την γέμιση, και γεμίζουμε την τσιπούρα. Βάζουμε από 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, και πατάμε λίγο την κοιλιά να κλείσει, στίβουμε πάνω λίγο λεμόνι, και 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, λίγο πιπέρι, λίγη ρίγανη, και πάνω βάζουμε δυο φέτες ντομάτας. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο γυρίζοντας το πλάι προς τα μέσα για να μην μας φύγουν τα υγρά, και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ολοκληρώνουμε με όλες τις τσιπούρες. Δεν βάζουμε καθόλου νερό στο ταψί.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40' - 45' περίπου, γυρίζοντας και από την άλλη μεριά στο ενδιάμεσο για να ψηθεί.
Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, η σε ατομικά πιάτα, και περιχύνουμε με τη σος.

Εκτέλεση σος:
Ανακατεύουμε στο μούλτι όλα τα υλικά καλά, εκτός την μαγιονέζα. Ρίχνουμε την μαγιονέζα και χτυπάμε ελαφρώς για λίγο, να ενσωματωθεί.

Tips:
1. Την γέμιση την κανονίζουμε ανάλογα με το μέγεθος της τσιπούρας. Θέλουμε περίπου 1 1/2 με 2 κουταλιές σούπας γέμιση για κάθε τσιπούρα.
2. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλάτι πάνω στην τσιπούρα, αυτό το κανονίζετε εσείς ανάλογα το αλάτισμα που τις κάνατε στην προεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF