Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2015

Χοιρινό ρολό με ξηρά φρούτα, πορτοκάλι και σάλτσα ροδιού

Ένα υπέροχο γιορτινό πιάτο. Πεντανόστιμο, που θα πάρετε χίλια μπράβο!!

Υλικά:

Για το ρολό χοιρινό:
2 κιλά χοιρινό περασμένο σε δίχτυ, (ρολό)
σταφίδες ξανθές, κάσιους ωμά, και δαμάσκηνα, για την γέμιση
1 μεγάλο πράσο, ή 2 μικρά
4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
2 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμένο
1/4 κουτ. γλ. αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
1 μεγάλο πορτοκάλι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού νερό

Για την σάλτσα ροδιού:
τον ζωμό από το ψητό, περασμένο από σουρωτήρι
1/2 ποτήρι του νερού χυμό ρόδι
1/2 κύβο ζωμό βοδινού
2-3 κουταλιές πράσα από το ψητό μας
1 κοφτό κουτ. γλ. κορν φλάουρ
1 κουτ. γλ. μέλι
2 κουτ. σ. μπαλσάμικο με ρόδι

Για το γαρνίρισμα:
1 μικρό πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες
5-6 κουτ. σ. σάλτσα ροδιού
2 κουταλιές πράσα από το ψητό μας
λίγο μπαλσάμικο με ρόδι
λίγα σποράκια ροδιού
2 μικρά κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
  1. Έχουμε έτοιμο το ρολό από τον χασάπη μας, και το γεμίζουμε με τα υλικά της γέμισης.
  2. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, και το απλώνουμε στο ταψί μαζί με το σκόρδο.
  3. Τοποθετούμε επάνω το ρολό και προσθέτουμε το χυμό από το πορτοκάλι, και το πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα. 
  4. Προσθέτουμε το νερό  και το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, και πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο, και το τζίντζερ. 
  5. Κουνάμε λίγο το ταψί, και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. 
  6. Ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες περίπου, και να πάρει ένα ωραίο χρώμα. 
  7. Προσέχουμε κατά διαστήματα να προσθέτουμε αν χρειαστεί νερό, και να βρέχουμε με πινέλο την επιφάνεια του κρέατος με χυμό πορτοκάλι.
  8. Κόβουμε σε φέτες το ρολό, και το σερβίρουμε σε πιατέλα με λεπτές φέτες πορτοκάλι. 
  9. Γαρνίρουμε με σάλτσα πορτοκαλιού, τις δυο κουταλιές πράσα, και από πάνω λίγο μπαλσάμικο με ρόδι. Βάζουμε και κάνα δυο κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο για πρασινάδα, και μερικά σποράκια ροδιού.

Σάλτσα ροδιού:
  1. Παίρνουμε τον ζωμό που έμεινε στο ταψί που ψήσαμε το χοιρινό, και δυο κουταλιές πράσα από το ταψί. Τα βάζουμε στο μούλτι, και τα πολτοποιούμε καλά. Το αδειάζουμε σε κατσαρολάκι, και προσθέτουμε το χυμό από ρόδι, και τον κύβο βοδινού.
  2. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, και προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Δένουμε την σάλτσα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και το μπαλσάμικο με ρόδι, και ανακατεύουμε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF