Παρασκευή, Δεκεμβρίου 05, 2014

Σπανακοτυρόπιτα

Πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα, με τραγανό φύλλο, και υπέροχη μοναδική γέμιση.
Υλικά για το ταψί της κουζίνας

2 φύλλα ζύμης για πίτα, (1 πακέτο)
1 κιλό φύλλα σπανάκι, ζυγισμένο καθαρισμένο
2 μέτρια πράσα
2-3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
αρκετό χοντρό αλάτι
400 γρμ. τυρί φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη
3 αυγά
1/2 κουτ. γλ. τζίντζερ φρεσκοτριμμένο στο ψιλό
1/2 κουτ. γλ. μαραθόσπορο τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. αποξηραμένο τριμμένο κόλιανδρο
1/4 κουτ. γλ. κύμινο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο μίγμα πιπεριών
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τα καθαρισμένα φύλλα σπανακιού σε ένα ταψί. (Εγώ προτιμώ σκέτα φύλλα, χωρίς τα κοτσάνια τους).
2. Καθαρίζουμε το πράσο, το κόβουμε λεπτές ροδέλες, και κατόπιν το ψιλοκόβουμε. Το ρίχνουμε στο ταψί με το σπανάκι.
3. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβουμε, και τα ρίχνουμε στο σπανάκι.
4. Προσθέτουμε αρκετό σχετικά χοντρό αλάτι, και με τις χούφτες μας και τα δάχτυλα, τα τρίβουμε και τα ζουλάμε να μαλακώσει, και να λιώσει το σπανάκι. Το κάνουμε αυτό αρκετή ώρα, δεν το βιάζουμε, έως ότου το αλάτι μαράνει το σπανάκι, και μείνει το 1/4 σχεδόν από τον αρχικό όγκο, θα το καταλάβουμε αυτό. Μην φοβηθείτε το αλάτι, θα φύγει αρκετό με τα υγρά.
5. Παίρνουμε με τις δύο μας χούφτες ποσότητα από το μίγμα, και το στίφουμε πολύ καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη. Τελειώνουμε έτσι όλο το μίγμα σπανάκι.
6. Χτυπάμε λίγο τα αυγά, και τα ρίχνουμε στο σπανάκι. Σπάμε τη φέτα με τα χέρια, και την προσθέτουμε και αυτή στο σπανάκι. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε λίγο στο αλάτι, και προσθέτουμε αν χρειαστεί. Συνήθως δεν χρειάζεται.
7. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας, και στρώνουμε το ένα φύλλο. Το τραβάμε να απλώσει σε όλο το ταψί, και να ανέβει λίγο στα τοιχώματα.
8. Το λαδώνουμε ελαφρώς, και αδειάζουμε το μίγμα σπανάκι, και το στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω στο φύλλο.
Πατάμε με την παλάμη να ισιώσει, και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας όλη την γέμιση.
9. Τρυπώνουμε το φύλλο προς τα κάτω γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Λαδώνουμε το φύλλο, και το ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
10. Χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C. βαθμούς, για 1 ώρα, έως 1,10 περίπου. Αφαιρούμε από το φούρνο, και σερβίρουμε την πίτα μας ζεστή.
Tips:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χοντρό χωριάτικο φύλλο με ελαιόλαδο, 6 φύλλα, 3 κάτω, και 3 επάνω, ή φύλλο σφολιάτας, κ.λ.π. Βάλτε το φύλλο που αγαπάτε καλύτερα.

2 σχόλια:

  1. Μαραθόσπορο και τζίντζερ! Πολύ μυρωδάτη και ιδιαίτερη η πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως μυρωδάτη... Εδώ και αρκετό καιρό βάζω τζίντζερ στα φαγητά μου, αλλά και πολύ πιο πριν και στην ζαχαροπλαστική, και βλέπω ότι τώρα με ακολουθούν και άλλοι πλέον. Είναι πολύ υγιεινό και αρωματικό.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF