Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2014

Κοπανάκια πανέ με πικάντικη σως, και ψητά λαχανικά

Πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε πικάντικη πάστα, παναρισμένα σε γαλέτα, και τηγανισμένα. Τα σερβίρουμε με σάλτσα κόκκινου κρασιού, και συνοδεύονται με έξτρα διάφορες σως. Όπως, γλυκόξινη σως, πικάντικη ή απαλή σως, και ψητά λαχανικά. (μιξ με άσπρο και κόκκινο λάχανο, φύτρα και καρότο, αρωματισμένα με μπαλσάμικο ξύδι πορτοκαλιού). Έχω οδηγίες στη συνταγή για όλα. Γίνονται εξ' ίσου υπέροχα με φιλετάκια στήθος κοτόπουλο. Μοναδικές προσωπικές γεύσεις όπως πάντα, από τις sintages Πanos.
Υλικά για 3-4 μερίδες:
8 κοπανάκια κοτόπουλο

Για το πανάρισμα:
2 αυγά
λίγο αλάτι
αλεύρι
γαλέτα τριμένη
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την πάστα μαρινάδας:
4 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. μαγιονέζα απαλή
1 κουτ. σ. μέλι
1 κουτ. σ. μίγμα για πάρμπεκιου, ή μίγμα καρίνο για κοτόπουλο
1/2 - 1 κουτ. σ. κοφτή αλάτι
1 κουτ. γλ. πιπέρι
2 κουτ. γλ. ρίγανη
1 1/2 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
1 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο στον τρίφτη
1/2 κουτ. γλ. μπούκοβο, (ή γεμάτο αν το θέλετε πιο καυτερό)
1/2 κουτ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
χυμό από 1-2 λάιμ, (στιμένα σε λεμονοστύφτη)

Σως κόκκινου κρασιού:
250 γρμ. κόκκινο γλυκό κρασί, ή μαυροδάφνη
100 γρμ. νερό
2 φύλλα δάφνης
1/2 ξηλάκι κανέλας
1 κύβο ζωμό βοδινού
1 1/2 κουτ. γλ. κόρν φλάουρ
3 κόκκους άσπρο πιπέρι
2 κόκκους κόκκινο πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας σόγια σως
1 κουτ. γλ. μέλι

Για την πικάντικη σως:
5 κουτ. σ. γεμάτες μαγιονέζα
2 κρόκους αυγού, βιολογικό
5 κουτ. σ. νερό
1 1/2 κουτ. σ. καλά γεμάτη, κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 κουτ. σ. χυμό λάιμ
1 1/2 κουτ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
1 1/2 κουτ. γλ. πάπρικα καυτερή, για πικάντικη. (1/2 κουτ. γλ. για απαλή)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 1/2 κουτ. σ. κοφτή, μουστάρδα απαλή
λίγο αλάτι
1 κούπα σπορέλαιο
Γλυκόξινη σως:
100 γρμ. χυμό πορτοκαλιού (σουρωμένος)
1/2 φλιτζ. τσ. πουμαρό
1 φλυτζ. καφέ καστανή ζάχαρη
3/4 φλυτζ. καφέ λευκό ξύδι
1 κουτ. γλ. αλάτι
2 κουτ. γλ. κόρν φλαόυρ
1 φλιτζ. τσ. νερό
μερικές σταγόνες ταμπάσκο

Βινεγκρέτ με κρέμα μπαλσάμικο πορτοκαλιού:
Υλικά για 250 γρμ.
80 γρμ. κρέμα μπαλσάμικο
8 γρμ. μέλι
5 γρμ. μουστάρδα
150 γρμ. ελαιόλαδο
25 γρμ. νερό
1/2 λάιμ χυμό
αλάτι

Ψητά λαχανικά με βινεγκρέτ μπαλσάμικο πορτοκαλιού:
2 κούπες ψιλοκομμένο λάχανο άσπρο
1 κούπα ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
1/3 κούπας πράσο ψιλοκομμένο σε λεπτές μακριές φέτες
1 κούπα φύτρα
1/2 κούπα μπαμπού ψιλοκομένο
1/2 κούπα καρότο τριμένο στο χοντρό του τρίφτη
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. κρέμα μπαλσάμικο με άρωμα πορτοκάλι
λίγο αλάτι
μερικά σποράκια ρόδι, για ντεκόρ
 Εκτέλεση:

Πάστα μαρινάδας, και μαρινάρισμα:
1. Περνάμε 'ολα τα υλικά από το μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθούν, και να γίνει μια πηχτή πάστα.
2. Βάζουμε τα κοπανάκια σε ένα μεγάλο μπολ, και αδειάζουμε μέσα την μαρινάδα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, τα σκεπάζουμε, και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. όσο πιό πολύ, τόσο καλύτερα.
3. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το αλάτι. Περνάμε ένα-ένα μπουτάκι από αλεύρι, μετά από το αυγό, και τέλος από την τριμένη γαλέτα. Τα τηγανίζουμε με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, γυρνόντας τα σε όλες τις πλευρές, έως ότου τηγανιστούν καλά.
4. Τα τοποθετούμε σε αποροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σως κόκκινου κρασιού:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, εκτός το κόρν φλάουρ, και τα βράζουμε τα για 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και την περνάμε από σινουά.
3. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές κρασί, και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά, να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Πρέπει να είναι μέτρια παχύρρευστη.
Σερβίρεται ζεστή.

Πικάντικη σως:
1. Χτυπάμε τους κρόκους με το λάιμ, σε μεταλλικό σκεύος. Τοποθετούμε το σκεύος με τους κρόκους σε μπεν μαρί, και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα έως ότου φτάσουν τους 70 βαθμούς. Προσοχή να μην μας πήξουν.
2. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σπορέλαιο, μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Ξεκινάμε να ρίχνουμε το μισό σπορέλαιο αργά αργά, καθώς τα χτυπάμε. Ρίχνουμε τους κρόκους, και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σπορέλαιο χτυπώντας για λίγο να πήξει η σάλτσα. Κατά διαστήματα καθαρίζουμε με το κουτάλι γύρω γύρω το μπολ του μπλέντερ, για να ενωθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Αδειάζουμε την σάλτσα μας σε ένα μπολάκι, και την διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλεισμένη.

Γλυκόξινη σως:
1. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για την σάλτσα, εκτός το κόρν φλάουρ, και τα βάζουμε στην φωτιά να πάρουν μια βράση.
2. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο νερό κρύο, και το προσθέτουμε.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, και προσθέτουμε όσο ταμπάσκο θέλουμε, δοκιμάζοντας το. Αν δεν θέλουμε, μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου.
Η σάλτσα δεν πρέπει να γίνει σαν κρέμα, απλά να είναι παχύρρευστη.

Βινεγκρέτ με μπαλσάμικο:
1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, στο μπλέντερ.
2. Χτυπάμε καλά να πήξη η σάλτσα. Αν δούμε ότι πήζει πολύ, αραιώνουμε με το νερό.
Ψητά λαχανικά:
1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός τα φύτρα. Τα αφήνουμε 2 ώρες να μαλακώσουν.
2. Βάζουμε ένα μεγάλο αντηκολλητικό τηγάνι, ή σε ιδικό τηγάνι ψησίματος, σε δυνατή φωτιά να κάψει.
3. Ρίχνουμε τόσα λαχανικά. όσα χρειάζεται να στρώσουν στο τηγάνι, για να μπορούν τα ψηθούν.
Μέ μία ξύλινη σπάτουλα τα ανακατεύουμε σιγά-σιγά για 3-4 λεπτά να μαραθούν.
4. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα φύτρα, και περιχύνουμε με την βινεγκρέτ μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα:
1. Σερβίρουμε τα κοπανάκια ζεστά σε μερίδες, και περιχύνουμε επάνω λίγη ζεστή σως κόκκινου κρασιού.
2. Προσθέτουμε στο πιάτο μια κούπα ζεστά ψητά λαχανικά, και πασπαλίζουμε μερικά σποράκια ρόδι από πάνω. 3. Σερβίρουμε μαζί με λίγη έξτρα σως, την γλυκόξινη, ή την πικάντικη, σε ένα μικρό μπολάκι. (Φτιάχνουμε όποια σως μας αρέσει).
Καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF