Welcome to my blog. At this site you will find exclusively my own recipes. Choose your own language with the Translation.

Καλωσορίζω τα μέλη του blog μου. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε αποκλειστικά και μόνο, δικές μου συνταγές. Για οποιαδήποτε απορία, ή πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου στέλνοντας e-mail, στη φόρμα επικοινωνίας, ή να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από κάθε ανάρτηση.

Αν σας ενδιαφέρει να τοποθετήσετε το banner sintagespanos.blogspot.gr στη σελίδα σας, στείλτε μου e-mail για να σας στείλω τον κώδικα.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 08, 2014

Κολοκυθάκια γεμιστά με κοτόπουλο, ρύζι, και σως λεμονιού

Γεμιστά κολοκυθάκια. Η συνταγή είναι για στρογγυλά κολοκυθάκια, με γέμιση από κοτόπουλο, ρύζι, και μπαχαρικά, και από πάνω μπεσαμέλ. Συνοδεύονται με μια ελαφριά σως λεμονιού.
Υλικά για 4 μερίδες:
8 κολοκυθάκια στρογγυλά

Για τη γέμιση:
1 1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σκελίδες σκόρδο
6-7 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σ. μουστάρδα
1 κουτ. σ. κρέμα μπαλσάμικο
1 κουτ. γλ. σκόνη ζωμό κότας
λίγο θυμάρι, ή ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
νερό
80 γρμ. κεφαλοτύρι σκληρό, ή παρμεζάνα
100 γρμ. ρύζι Καρολίνα, ή γλασέ

Για την μπεσαμέλ:
40 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. βούτυρο φυτίνη
200 γρμ. γάλα
1 κρόκο αυγού
αλάτι
πιπέρι άσπρο
λίγο φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
λίγη πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

Κολοκυθάκια:
1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, και τα ζεματάμε για 5 λεπτά, σε αλατισμένο νερό που σιγοβράζει. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα στραγγίζουμε.
2. Καθαρίζουμε το μάτι από το κάτω μέρος, και αφαιρούμε από το πάνω μέρος το καπάκι. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεχτικά αρκετή από την ψίχα τους. (Δεν την πετάμε, την βάζουμε στην άκρη).
3. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ, αφού τα αλείψουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο.

Γέμιση:
1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ρύζι με αλατισμένο νερό να μισοβράση. Κατόπιν το ξεπλένουμε με κρύο νερό, και το σουρώνουμε.
2. Ψιλοκόβουμε σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια το φιλέτο κοτόπουλου.
3. Σοτάρουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μπαλσάμικο, και τη μουστάρδα. Σοτάρουμε για λίγο ακόμα να μαραθούν τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, εκτός το τυρί. Μαγειρεύουμε λίγο να μισοβράσει το κοτόπουλο, (δεν αφήνουμε πολλά υγρά), και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε, και κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, και ανακατεύουμε καλά.
4. Γεμίζουμε όλα τα κολοκυθάκια με τη γέμιση, αφήνοντας και λίγο κενό για την μπεσαμέλ.

Μπεσαμέλ:
Ετοιμάζουμε μια σχετικά σφικτή μπεσαμέλ.
1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε το κρόκο.
3. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη φυτίνη, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει, όχι να ψηθεί, και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρώς, όχι να το κάψουμε πολύ διότι θα σκουρίνει η μπεσαμέλ.
4. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας, κάθε φορά να το απορροφά, και μετά ξανά γάλα, έως ότου το ρίξουμε όλο. Το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας πάντα, να σφίξει η κρέμα.
5. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
6. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον κρόκο, ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα με το σύρμα, για να μην μας ψηθεί.

Ολοκλήρωση:
1. Διαμοιράζουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι επάνω σε κάθε κολοκυθάκι.
2. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι, και με λίγη γλυκιά πάπρικα.
3. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, και λίγο νερό στο ταψί μας, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς C. σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για 1 1/2 ώρα περίπου. Τα ξεσκεπάζουμε, και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα να κάνει χρώμα η μπεσαμέλ.

Σως λεμονιού:
Βάζουμε 100 mlg. νερό και 50 mlg. γάλα στη φωτιά, και διαλύουμε 2 κουταλάκια κορν φλάουρ. Μόλις πάρει βράση και πήξει ελαφρώς, κατεβάζουμε, και προσθέτουμε ανακατεύοντας, το χυμό από ένα λεμόνι, και έναν κρόκο χτυπημένο. Ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα να μην μας ψηθεί ο κρόκος. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, και ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Δουλεύουμε καλά-καλά με το σύρμα να πήξει ελαφρώς. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστη. Αν θέλουμε περισσότερη γεύση λεμονιού, προσθέτουμε όσο θέλουμε.

Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει 2-3 καλές κουταλιές σως λεμονιού, βάζουμε επάνω δύο κολοκυθάκια, συνοδεύοντας με 3 κολοκυθοκεφτέδες, και ελάχιστο χοντροκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Μυστικό:
Και επειδή τίποτα δεν πετάμε... αν σας έμεινε καθόλου γέμιση, μαζί με την ψίχα από τα κολοκυθάκια που κρατήσαμε, φτιάξτε μερικούς φανταστικούς κολοκυθοκεφτέδες τις στιγμής, με ότι υλικά έχετε στο σπίτι.
Βάλτε στο μούλτι την ψίχα από τα κολοκύθια, και πολτοποιήστε την ελαφρώς. Στύψτε την πολύ καλά να στραγγίξουν τα υγρά.
Βάλτε στο μούλτι λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, το περίσσευμα της γέμισης, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σέλινο, ή μαϊντανό, και ότι άλλο έχετε στο σπίτι. Πολτοποιήστε τα, ανακατέψτε με το κολοκύθι, ρίξτε και λίγο τυρί αν σας περίσσεψε, προσθέστε μπόλικη φρυγανιά τριμμένη, και λίγο αλεύρι, και πλάστε τους σε πλακουτσά μπαλάκια. Αλευρώστε τους, και τηγανίστε τους σε λίγο ελαιόλαδο.
Συνοδέψτε τα κολοκυθάκια σας, με αυτούς τους υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες.
Καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google+ Followers